Nødblus, nødraketter og nødsignaler

Produkterne der linkes til kan være affiliate links, og skal derfor betragtes som annoncer. Det betyder, at hvis du køber via et af af disse links, så modtager jeg en mindre kommission, som indgår i driften af denne side. Din pris forbliver uændret.

Nødblus og nødraketter er essentielt sikkerhedsudstyr på linje med redningsveste og en VHF radio, og bør forefindes på alle både. Og det er ikke bare noget jeg siger, både Dansk Sejlunion og Søsportens sikkerhedsråd anbefaler at alle både udstyres med de rette nødsignaler. Hvilke afhænger af hvor og hvornår du sejler.

Hvad betyder farverne

Nødsignaler

Nødsignaler er røde eller orange og benyttes i nødsituationer der pågår lige nu. Altså hvor der er behov for hjælp og redning med det samme. Håndblus og nødraketter lyser rødt, og den orangefarve benyttes til flydende røgsignaler.

Opmærksomhedssignaler

Udover nødsignaler findes der også pyrotekniske opmærksomhedssignaler, som enten er grønne eller hvide. Disse benyttes i situationer hvor det er væsentligt at gøre opmærksom på dig selv, f.eks. Hvis du vil advare andre om en potentiel fare, eller hvis du har behov for at få opmærksomhed fra en anden båd, som du af den eller anden grund ikke kan kontakte på VHF radioen.

Raketter med hvidt lys kan også bruges til at oplyse et havområde om natten under en redningsaktion hvor der ledes efter personer i vandet.

Forskellige typer af nødsignaler

Nødraketter

Nødraketter skal skydes op i vinkel på ca 15° fra lodret og når en højde på ca 300 m. og svæver så langsomt ned i en faldskærm. 

De brænder meget kraftigt og har en lysstyrke på over 30.000 candela. Det er MEGET, så meget at de også kan ses i dagslys. Om natten kan de i klart vejr ses op til 25 sømil væk, altså 36 km. og op til 10 sømil om dagen. 

De brænder i ca 40 sekunder.

Annonce

Håndblus

Håndblus Lyser kraftigt rødt med ca 15.000 candela i lysstyrke. Det er nok til at kunne ses på op til 2 sømils afstand. 

De brænder i ca et minut, og de bliver varme, så hav gerne en handske, en grydelab eller andet til at isolere varmen fra hånden. Det er en rigtig dum situation at tabe sit nødblus på båden, hvilket nemt kan resultere i en brand.

Annonce

Alternativ: Elektrisk håndblus

Nødblus har eksisteret i mange år, men med fremkomsten af LED lyskilder er det nu muligt at lave et elektrisk nødblus der ved hjælp af helt almindelige batterier kan lyse kraftigt nok til at fungere som håndblus. Tilmed bliver de ikke varme og kan lyse i mange timer. Især hvis du pakker et sæt ekstra batterier.

Annonce

Røgsignaler

Røgsignaler afgiver en kraftig orange røg, og derfor er de i sagens natur kun anvendelige om dagen, da de ikke kan ses om natten.

Til gengæld er de meget synlige fra luften og er derfor ideelle hvis du skal gøre opmærksom på dig selv overfor en redningshelikopter eller et eftersøgningsfly. 

Ydermere gør røgsøjlen det nemmere for helikopterpiloten at vurdere vindforholdene ved overfladen, når han/hun skal hejse personer op eller ned.

Røgsignaler kommer i to versioner, en håndholdt og en flydende røgbombe. Sidstnævnte skal du kaste så langt op mod vinden som muligt, for at give helikopteren de bedst mulige forudsætninger i redningsaktionen.

Hvilke typer nødsignaler og antal har jeg brug for?

Hvilke og hvor mange nødsignaler du bør have ombord afgøres af hvilket farvand du sejler i.

Søsportens sikkerhedsråd anbefaler følgende nødsignaler afhængigt af farvand.

Sejlads under land

  • 2 røde nødblus
  • 2 orange røgblus

Sejlads under land vil sige at du sejler meget tæt på kysten, indenfor 0-2 sømil, således at nødblusset vil være tydeligt fra land.

Kystsejlads

  • 2 røde nødraketter
  • 2 røde nødblus
  • 2 orange røgblus

Sejlads på åbent hav

  • 4 røde nødraketter
  • 4 røde nødblus
  • 2 orange røgblus

Opbevaring og kontrol af nødsignaler

Nødsignaler skal opbevares tørt og sikkert. Dvs. væk fra åben ild og andre varmekilder og i en beholder, der holder dem tørre selv hvis båden er fuld af vand. 

Og så skal den naturligvis være nem at komme til i en nødsituation. De fleste forhandlere sælger en vandtæt taske under navnet grab bag, man kan bruge til at opbevare sine nødsignaler tørt og godt i.

Selvom de er pakket godt, så gør det til en rutine at tjekke deres stand og udløbsdato hvert år i forbindelse med klargøring af båden, og inden du tager afsted på længere ture.

Annonce
1852 Marine, Grab bag, Coastal, Uden indhold, Gul (28x19x23cm) - 1stk.

1852 Marine, Grab bag, Coastal, Uden indhold, Gul (28x19x23cm) - 1stk.

2-9 hverdage
fra DKK 99,00
1852 Marine, Grab bag, Offshore, Uden indhold, Gul (28x20x40cm) - 1stk.

1852 Marine, Grab bag, Offshore, Uden indhold, Gul (28x20x40cm) - 1stk.

2-9 hverdage
fra DKK 127,00

Bortskaffelse af nødblus og nødraketter

Når nødsignalerne løber ud på dato, eller hvis de f.eks. får fugt, så skal de naturligvis bortskaffes på forsvarlig vis. Det gøres på genbrugsstationen, hvor de skal afleveres som farligt affald.

Nødsignaler skal naturligvis kun bruges, hvis du er i nød, men det er en fordel at man har prøvet det før når nødsituationen opstår. Det er således muligt at søge om tilladelse til at testaffyre nødsignaler hos de lokale brandmyndigheder.

Når tilladelsen er i hus så HUSK at underrette værnfælles kommando (tidligere SOK), så de ikke sætter en redningsaktion i gang (Og det gør de hvis en nødraket bliver set).

Det er oplagt at samles en gruppe i sejlklubben eller på havnen og lave et fælles arrangement (Og det gør det nok også lidt mere sandsynligt at få tilladelse).

Kilder

https://dansksejlunion.dk/viden-og-vedligeholdelse/sikkerhed/guide-til-noedblus

https://soesport.dk/kommunikation/pyroteknik-og-noedsignaler

Skriv en kommentar