Guide: Vælg den bedste oppustelige redningsvest i 2023

Senest opdateret 2. juli 2023

Produkterne der linkes til kan være affiliate links, og skal derfor betragtes som annoncer. Det betyder, at hvis du køber via et af af disse links, så modtager jeg en mindre kommission, som indgår i driften af denne side. Din pris forbliver uændret.

En redningsvest er blandt det vigtigste sikkerhedsudstyr om bord, og er af den grund også lovpligtig at medbringe til alle passagerer, men det er dog ikke et lovkrav ikke at have den på. Ikke desto mindre bør du altid have den på når du sejler, med mindre du er under dæk. De fleste drukneulykker på havet sker i godt vejr.

Husk, der er også en guide specifikt til redningsveste til børn.

De fleste sejlere vælger at købe oppustelige redningsveste, da de er langt mere komfortable og meget mindre besværlige at have på, og yder lige så god sikkerhed som en faststof redningsvest, hvis man husker at overholde serviceintervallerne. Ulempen er så, at de er dyrere i anskaffelse og vedligehold, da de skal tjekkes for deres evne til at holde luft og have skiftet udløser og co2 patroner med faste intervaller.

Og husk nu at selv den bedste redningsvest kun hjælper hvis man har den på…

De 5 bedste redningsveste i 2023

Annonce

Bedste køb

Baltic Legend 165N

Her får du en kvalitetsvest der, tjekker alle bokse, som du trygt kan sejle med under alle forhold, og som ikke generer omkring hals osv.

Den fåes flere farver, og i to versioner: med og uden sprayhood og lys

  • Skridtgjord
  • D-Ring
  • UML udløser system med visuel indikation, og patron sikring så den ikke kan dreje sig løs.
  • Tilvalg: Lys, så du er meget nemmere at finde fra en helikopter
  • Tilvalg: Sprayhood, som forhindrer dit hoved i at blive overskyllet i hård sø.

Med lys og sprayhood

Uden lys og sprayhood

Annonce

Bedste budget køb

1852 Marine

Dette er en godkendt vest til en fin pris. Har du et begrænset behov, men ønsker en oppustelig redningsvest, så er denne vest et godt valg. Findes med forskellige navne hos forskellige leverandører.

Vælg den med D-ring hvis du forventer at få brug for at koble dig på en sikkerhedsline.

  • Skridtgjord
  • Tilvalg: D-ring

Uden D-ring

Med D-ring

Annonce

Bedste Komfort

Spinlock deckvest lite

Annonce
Til Offshore sejleren

Baltic Legend 305 auto med sprayhood, harness og lys

Sejler du offshore under barske forhold, eller vintersejlads, hvor du har tykt og vandtæt tøj på har du brug for ekstra opdrift. Vejer du over 120 kg er denne vest også det rette valg.

– UML Pro sensor med visuel indikation
– Sprayhod så du undgår overskylning i bølger
– Skridtgjord
– D-ring
– Lys

Annonce
Den SOLAS godkendte

Baltic, Legend 305 SOLAS

Godkendt til professionelt brug under SOLAS standarden. Velegnet til brug med tungt arbejdstøj eller overlevelsesdragt.

– 2 uafhængige udløsere for øget sikkerhed
– UML Pro sensorer med visuel indikation
– Dobbelt Skridtgjord

Hvad er forskellen på en flydevest og en redningsvest?

En redningsvest kan holde dig flydende og vende dig selvom du er bevidstløs. En svømmevest er giver kun hjælp til opdrift, og kræver at du selv aktivt holder dig oven vande.

En flydevest kan derfor aldrig erstatte en redningsvest.

Flydeveste har dog sin berettigelse til f.eks. jolle- eller SUP sejlads, hvor du kan forvente at falde vandet, og hvor bevægelsesfriheden er vigtig. Når du sejler Jolle er du sjældent alene, du vil typisk have en eller flere trænere (i RIB både) og andre joller tæt på, og eller en makker i jollen, afhængigt af type. På en SUP er du tæt på kysten, og som regel også i selskab med andre SUP sejlere.

Hvad kendetegner en god oppustelig redningsvest?

Skal du ud og investere i en oppustelig redningsvest skal du gå efter følgende:

Need to have

+150 N m opdrift.

Det har så godt som alle oppustelige redningsveste. Vejer du over 120 kg, eller sejler du offshore i hårde vejrforhold bør du gå efter  +275 N m opdrift

CE / ISO eller SOLAS godkendelse

Vesten skal  være CE / ISO eller SOLAS godkendt. Det er alle redningsveste du køber hos en pålidelig forhandler i EU.

Skridtgjord.

Selvom man kan få veste der er godkendte, uden en skridtgjord, er det så klart at foretrække. Uden skridtgjord, vil det være sværere at fastholde den oppustede redningsvest i korrekt position.

Nice to have

Indbygget D ring

Til fastgørelse af sikkerhedsline. Dette er et must hvis du sejler singlehand sejlads.

Visuel indikation af at vesten er klar til brug.

Ved denne type veste indikerer to felter at både CO2 patron og udløseren er korrekt monteret.

Sprayhood

Når du ligger i et oprørt hav vil du ofte opleve at vandet overskyller dit hoved og dermed også din næse og mund. Det kan give følelsen af at være ved at drukne (ala waterboarding) og tærer overraskende meget på kræfterne. Med en sprayhood kan du undgå dette. Sejler du offshore og/eller i alt slags vejr bør en sprayhood være en must have.

Lys

Er det mørkt og har du ligget i vandet i nogle timer og er derfor godt afkølet, kan du være utrolig svær at finde. Selv for en helikopter med infrarødt kamera. Et blinkende lys, der lyser hele redningsvesten op øger dine chancer for at blive fundet i mørket markant. Nogle redningsveste sælges med denne funktion indbygget, men det er faktisk også muligt at eftermontere det selv. Et SOLAS godkendt lys kan købes for et par hundrede kroner hos de fleste forhandlere.

Hvad er vigtigt, når man skal købe en oppustelig redningsvest?

Udløsersystemer

Der findes nogle forskellige udløsersystemer, som benyttes på de redningsveste, der sælges i Danmark. Fælles for dem er at de alle virker og er sikre, men nogle af dem har en visuel indikator, der viser om udløseren og gaspatronen er monteret korrekt, hvilket giver en ekstra sikkerhed.

United Molders

Britisk mærke, der på deres automatisk udløsere har visuel indikation af at gaspatron og udløser er monteret korrekt. Udløseren virker ved at fjederen holdes tilbage med en papirsanordning som opløses når den kommer i kontakt med vand. Det er denne udløsermekanisme jeg har på mine egne redningsveste og de er meget nemme at servicere.

Opdrift

Opdrift måles i Newton Meter (N m) og indikerer vestens evne til at holde dig flydende i vandet.

Der findes fire klasser af redningsveste baseret på deres opdrift

50 N m 

En 50 N m vest er en svømmevest, og ikke en redningsvest. Den kræver, at du selv hjælper til for at holde dig flydende ved at svømme. Benyttes typisk til Kajak, SUP, jollesejlads eller lignende hvor man ofte ryger i vandet, og hvor man enten er nær land, eller hjælpen er nær i form af en træner i Rib, ved jollesejlads. Der findes oppustelige veste i denne klasse, men de er beregnet til SUP og Kajak og lignende og kræver typisk manuel udløsning.

100 N m

Er typisk faststof veste, og er beregnet til børn. For voksne vil der stadig kræves gode svømmeegenskaber og de yder begrænset beskyttelse ved bevidstløshed. Med andre ord er en 100 N m vest ikke et reelt alternativ for voksne. Og der produceres heller ikke mange oppustelige redningsveste i denne klasse.

150 N m

De fleste oppustelige redningsveste til fritidssejlere befinder sig i denne klasse. Og det er en redningsvest du trygt kan sejle med både ved kystsejlads og på åbent hav.

Redningsveste i denne klasse vil typisk have højere opdrift end 150 Nm, f.eks. 165, men er altså godkendt i 150 Nm klassen.
Disse redningsveste er i stand til at holde personer på over 100 kg flydende i bevidstløs tilstand. Ligeledes er det et krav, at de er i stand til at vende en bevidstløs person i vandet om på ryggen indenfor 5 sekunder.
Man skal dog være opmærksom på at hvis man er pakket ind i kraftigt sejlertøj, så kan der opstå luftlommer, som komplicerer vendingen.

275 N m

En vest med 275 N m opdrift har en særdeles høj opdrift. Hvis du sejler med tykt offshore sejlertøj og samtidig har en tyk uldtrøje på indenunder, eller hvis du er lidt godt i stand (mindst 120 kg) kan det være relevant, men langt de fleste kan nøjes med en redningsvest i klassen 150+

Skriv en kommentar