Guide: VHF antenne og antennekabel

Senest opdateret 15. august 2023

Produkterne der linkes til kan være affiliate links, og skal derfor betragtes som annoncer. Det betyder, at hvis du køber via et af af disse links, så modtager jeg en mindre kommission, som indgår i driften af denne side. Din pris forbliver uændret.

Hvis du ikke har en eksisterende VHF antenne og tilhørende kabler, så skal du naturligvis også anskaffe dig det, når du køber en VHF radio.

I denne artikel finder du vejledning til valg af den rigtige antenne og kabel til din båd, og lidt tips til installation og kabelføring.

Valg af antenne

Har du en sejlbåd, ja så har du allerede en høj mast at sætte antennen op i. Det er en fordel, da VHF radiobølger bevæger sig i en lige linie. Modtageren skal derfor kunne “se” afsenderen, og der er det en fordel at befinde sig højt over havets overflade.

Har du derimod en motorbåd, er den sandsynligvis ikke så høj, så derfor bør du købe en længere antenne, de er typisk 2,4-3,6 meter, men de skal selvfølgelig også passe til bådens størrelse, hvilket vi kommer nærmere ind å i det efterfølgende.

Gain – antennestyrke

Når du skal købe en VHF antenne vil du støde på begrebet “gain”. Jo højere gain en antenne har, jo mere forstærker den signalet, og jo længere kan den i princippet række. Det er dog ikke helt så simpelt at man så bare skal købe den antenne med højest gain. 

For jo højere gain, jo mindre vertikal spredning sker der af signalet, og det påvirker også rækkevidden.

Illustration der viser forskellen på 3 og 9 dB antenne gain
Som det ses på illustrationen, så hjælper det ikke meget med lang rækkevidde, hvis man bare skyder signalet op i himlen og ned i vandet pga søgang.

Til sejlbåde anbefales altid en 3 db antenne på 90-120 cm, som placeres i toppen af masten.

Annonce

For motorbåde gælder følgende anbefalinger

  • Under 24 fod: 3 db, 90-120 cm
  • 24-32 fod: 6 db, 240 cm
  • Over 32 fod, 9 db 3,6 meter eller højere

Kilde: https://shakespeare-marine.com/products/vhf-antennas/

Antennekonstruktion – glasfiber eller stål

VHF antenner er enten fremstillet af rustfrit stål eller glasfiber. 

Ved montering i mast er en antenne i rustfrit stål at foretrække, da den er smallere og dermed mindre eksponeret for vinden. Derudover er den også mere holdbar end en glasfiber antenne.

Glasfiberantenner fås i forskellige kvaliteter. De billige er typisk mere sårbare for vind og vejr, specielt UV-stråling, og vil dermed hurtigere gå til, pga af påvirkningen fra vind og vejr. 

Glasfiberantenner i god kvalitet er coated med polyurethane, der skærmer selve glasfiberen for UV stråler. Der benyttes også kabelsko i rustfrit stål, og de ledende elementer inde i antennen er solidt kobber eller messing, som måske endda er belagt med sølv eller guld, for at skærme dem bedst muligt mod korrosion. En sådan vhf antenne kan forventes at have en levetid på 5-10 år.

På de billigere glasfiberantenner benyttes i stedet kabelsko i nylon blot et koaksialkabel som antenne inde i glasfiberen, hvilket godt kan fungere, men som hurtigere vil gå til pga korrosion. Ligeledes vil kabelskoene være i dårligere kvalitet, f.eks. kobberbelagt nylon.

VHF antenne kabel

Antennekablet udgør den eneste forbindelse mellem din radio og din antenne, og det er derfor helt essentielt at der er god forbindelse. Desværre er det ofte et svagt punkt, enten fordi man har brugt et mindre optimalt kabel, eller fordi kablet er har samlinger undervejs.
Et antennekabel er grundlæggende et koaksialt kabel, det vil sige, at der er en leder i kernen og en skærm uden om. Der findes mange forskellige typer af koaksialkabler, men inden for VHF anvendes typisk 3 forskellige slags:

TypeYdre diameterUdgangseffekt, 8 m kabelUdgangseffekt, 15 m kabelUdgangseffekt, 25 m kabel
RG-585 mm18,20w
13,83w9.37w
RG-8X6,15 mm19,32w15,45w11,26w
RG-21310,2 mm21,20w18,3714,99
Kilde: Beregnet med https://www.qsl.net/co8tw/Coax_Calculator.htm som giver en approximeret beregning, med udgangspunkt i Belden 9201 (RG58), Belden 9235 (RG-8X) og Belden 6267 (RG-213). Beregningerne vil afvige en smule ved andre producenter ud fra deres specifikationer, men det overordnede billede er det samme.

Som det kan ses har det større betydning hvilket kabel du vælger, jo længere kablet skal være. Har du 25 meter kabel, har du 63% tab ved et RG-58 kabel mod 40% ved et RG-213 kabel.

Annonce
BilledeBeskrivelsePris
RG-213
  • RG-213 Antennekabel
  • Lavt signaltab
  • God ved lang kabelføring
46,-/m hos Hellers
Product
  • PL 259 VHF stik 10 mm til lodning
  • Passer til RG-213 kabel
  • Du skal bruge en loddekolbe
43,- hos Hellers
Product
  • RG8X Antennekabel inkl. stik
  • Fås i 3, 6, 12, 18 og 24 meter
  • Du er sikker på at stikkene er monteret korrekt
Fra 249,- hos Hellers

Husk også på at disse udgangseffekter er før signalet rammer antennen. Antennen vil forstærke signalet jf dens gain. 3dB svarer cirka til en fordobling så med et 25 meter RG-213 kabel og en 3dB antenne vil antennen sende med ca 30w.

Kabelføring

Ideelt set bør kablet være ubrudt mellem radioen og antennen, men der kan være mange praktiske årsager til hvorfor det ikke kan lade sig gøre. Har du en sejlbåd med gennemgående mast, så er det ikke så svært, så trækker du bare kablet ud af masten om læ, og fører det hen til din radio, som også findes om læ. Har du derimod en sejlbåd med mastefod på taget, eller en motorbåd, ja så skal du på en eller anden måde have ført kablet gennem ruffet på din båd. 

Der findes forskellige løsninger til dette.

Svanehals

Med en svanehals får du en gennemføring, der er bred nok til at du kan føre dit vhf kabel ubrudt igennem selvom der er monteret stik i den anden ende. Ulempen er at din svanehals sandsynligvis ikke sidder lige over din VHF radio, så du vil have brug for at fremføre kablet på en måde, som gør det det nemt at fjerne igen, når masten skal af, og kablet dermed skal følge med.

Dæksgennemføring

En anden mulighed er at installere en dæksgennemføring, hvor der kan tilsluttes et koaksialstik både over og under. På den måde kan du nøjes med et kort stykke kabel, der stikker ud af masten, og som du så monterer i din VHF gennemføring. Under dæk kan der føres  en ledning permanent fra gennemføringen til VHF radioen. 

Nemt!

Ulempen er så at kablet ikke forbliver ubrudt, og du derved sænker signalstyrken. Hvor meget det drejer sig om kommer nok an på samlingernes materiale og kvalitet.

Det er denne løsning jeg har lavet på min egen båd, men hvis jeg skulle lave det om ville jeg vælge svanehals løsningen i stedet.

Permanent dæksgennemføring

Har du en motorbåd, og dermed ikke en mast der skal af og på, kan du også lave en permanent dæksgennemføring, hvor kablet forbliver ubrudt men ikke (nemt) kan føres frem og tilbage. For en motorbåd er det en billig og god løsning.

2 kommentarer til “Guide: VHF antenne og antennekabel”

Skriv en kommentar